Image
manifestanten met spandoeken 'steun zij die weigeren te doden'

50.000 handtekeningen voor hen die weigeren te doden

Rusland - Oekraïne
Verslag

Op dinsdag 23 mei 2023 voerden diverse Belgische en Europese vredesbewegingen actie voor de Europese Raad en de Ambassades van de Russische Federatie en Oekraïne. Ze uitten hun solidariteit met de dienstweigeraars uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. 

Ze werden gesteund door 48.711 Europeanen die de petitie van de ‘#ObjectWarCampaign’ ondertekenden met de duidelijke oproep om dienstweigeraars te steunen en bescherming te geven in de EU. Het is hoog tijd dat de Europese Unie de kaart trekt van deze slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Steun hen die weigeren aan de oorlog mee te doen en geef hen de veiligheid die ze verdienen.  

Al meer dan een jaar voert de Russische Federatie een agressie-oorlog in Oekraïne, met verwoestende gevolgen. Het einde lijkt niet in zicht. Toch weten we dat mannen en vrouwen aan alle kanten de oorlogsmisdaden proberen te ontlopen. Tienduizenden ontvluchten de Russische Federatie en Wit-Rusland om niet te worden gerekruteerd voor de oorlog. Duizenden verlaten Oekraïne omdat zij hun recht op gewetensbezwaren in gevaar zien komen. Zij zijn allemaal onze hoop om het geweld te overwinnen.

De actiedag startte aan de Russische Ambassade om aandacht te vragen voor de vele Russische (jonge)mannen die weigeren te vechten in Oekraïne: het recht op gewetensbezwaring moet erkend en gerespecteerd worden. Dit is geen misdrijf. Daarom vragen wij om deze mannen niet langer op te sluiten of te vervolgen. 

Image
manifestanten met spandoeken 'steun zij die weigeren te doden'

Daarna gingen we langs bij de Oekraïense ambassade om daar eveneens aandacht te vragen voor het recht op gewetensbezwaring. Momenteel worden maar 2 mannen vastgehouden, maar ook zij verdienen respect voor hun gewetenskeuze. 

Image
manifestanten met spandoeken 'steun zij die weigeren te doden'

We eindigden aan de Europese Raad waar we de petitie afgeven aan voorzitter Charles Michel, 1 van de geadresseerden van de petitie. Wij vragen hem, evenals Ursula Von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) en Roberta Metsola (voorzitter van het Europees Parlement), om alles in het werk te stellen opdat mensen die vluchten voor rekrutering bij de Oekraïense, Russische maar ook Wit-Russische legers de bescherming krijgen waar ze recht op hebben. Elke rekruut kan een gewetensbezwaarde zijn en elke soldaat een deserteur. 

Image
manifestanten met spandoeken 'steun zij die weigeren te doden' en grote opblaasbare gebroken geweer

Wij steunen zij die weigeren te doden! zeiden de manifestanten in koor.

Een samenwerking tussen onder meer Agir pour la Paix, Connection e.V., Deutsche Friedensgesellschaft-Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen, European Bureau for Conscientious Objection,  Pax Christi Vlaanderen, Quakers Belgium en Vrede vzw.