Actiekamp tegen kernwapens | Pax Christi Vlaanderen

Actiekamp tegen kernwapens

Op 7 juli, de vierde verjaardag van het Verbodsverdrag op kernwapens, vertrokken we met een delegatie uit België naar het actiekamp tegen kernwapens in Büchel. Activisten vanuit verschillende landen in Europa kwamen er samen voor inspirerende ontmoetingen, acties en workshops.

De luchtmachtbasis in Büchel is al decennia het toneel voor protestacties tegen kernwapens in Duitsland. Kleine Brogel is namelijk niet de enige plek waar de VS kernwapens heeft liggen. De boodschap van het kamp was dan ook klaar en duidelijk: kernwapens zijn hier niet welkom!

Samen onderweg om actie te voeren tegen kernwapens

We vertrekken vroeg in de ochtend met de auto uit België. De sfeer in onze actiebus zit er meteen in. We wisselen verhalen en nieuwtjes uit, praten over toekomstige acties die we samen plannen en komen vanalles over elkaar te weten. Een koffiepauze langs de kant van de weg en enkele uren rijden brengen ons naar het glooiende landschap van de Moezelstreek.

Aangekomen op het actiekamp valt mijn mond open van verbazing. Wat is me dat een indrukwekkend kamp! Er staan een heleboel caravans, tentjes en containers vlak voor de ingang van de luchtmachtbasis. Vredesvlaggen en vlaggen met opschriften als “Ban Nuclear Weapons Now!” wijzen ons de weg. We zwaaien even naar de militairen die op post staan aan de ingang van de luchtmachtbasis en betreden dan het kamp. Het was nog even spannend afwachten of het wel mocht doorgaan aan de luchtmachtbasis zelf. De politie wachtte namelijk tot de eerste dag van de opbouw van het kamp met de toestemming. Gelukkig kwam die er op het laatste nippertje toch nog door. Oef, net op tijd!

Iedereen zit nog aan tafel. Geen actiekamp zonder een lekkere actiekeuken natuurlijk. We schuiven snel mee aan om een hapje te eten. Aan onze tafel zitten twee jongens uit Oostenrijk die een workshop geven over het Verbodsverdrag en de eerste vergadering van verdragspartijen die volgend jaar in Wenen plaatsvindt. Met hen moeten we zeker eens samenzitten om plannen te smeden. We willen België namelijk zo ver krijgen om als observerend lid mee te doen aan deze eerste vergadering van verdragspartijen.

Na de middag gaan we snel onze tent opzetten op de camping die voor activisten gereserveerd werd in een dorpje verderop. De camping ligt aan de oevers van de Moezel. Wat is het landschap hier mooi! Verandering gebeurt blijkbaar niet altijd van achter een scherm, op straat of in vergaderzalen, maar ook hier in het glooiend landschap aan de oevers van de Moezel.

Wat is activisme?

Dat is ook wat er tijdens de actiespeeches wordt gezegd. Activisme is niet alleen op straat komen, burgerlijk ongehoorzaam zijn, praten met politici en verkiezingsprogramma’s proberen beïnvloeden. Activisme is ook kamperen aan de luchtmachtbasis van Büchel, liedjes schrijven tegen kernwapens of cake bakken om de verjaardag van het Verbodsverdrag te vieren. Bedankt aan iedereen die op zijn manier bijdraagt aan een kernwapenvrije toekomst.

De Nederlandse Dirk van Artsen voor Vrede geeft kort uitleg over waarom we samen komen in Büchel. Er liggen namelijk ook kernwapens uit de VS in Nederland gestationeerd. Het is tijd dat we onze krachten bundelen en samen nee zeggen tegen deze horror. We willen allemaal een kernwapenvrije wereld. Die kan er enkel komen als de kernwapens ook bij ons verdwijnen. Ludo uit België vult aan met de wens een kernwapenvrije zone in Europa te starten. Miljoenen mensen leven al in kernwapenvrije zones. Wanneer is het aan Europa? Daarom organiseren we samen in september een actiemaand tegen kernwapens met acties in Duitsland, Italië, Frankrijk, Nederland en België. De actiemaand wordt afgesloten op 26 september in Kleine Brogel. 

Na de speeches is het tijd voor wat creativiteit. Er is een hele tafel voorzien waar diademen en andere dingen in elkaar geknutseld kunnen worden in het vredesthema. Beetje bij beetje krijgt het kamp meer kleur. Steeds meer mensen lopen vrolijk rond met een vredesdiadeem op het hoofd. Daarna is het tijd voor improvisatietheater door Berlijnse studenten. Ze komen met een zelfgebouwde scène een invulling geven aan de ervaring van de Hibakusha. 's Avonds stellen de Nuke Girls hun eerste kernwapenvrije single voor met een klein concert.

Verjaardagsfeest VN-Verbodsverdrag

7 juli is ook de vierde verjaardag van het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens. Op 7 juli 2017 namen 122 landen het verdrag aan in de VN Algemene Vergadering. Dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Er wordt taart en koffie voorzien. Ook enkele militairen komen afgezakt naar het kamp. Het is een niet alledaags zicht. Maar het lijkt zijn werk te doen in vormen van een omgeving om in dialoog te treden over belangrijke thema’s als het Verbodsverdrag en de NAVO.

Het was een inspirerende dag in het actiekamp van Büchel. De volgende dag staan er weer veel workshops en interessante actietrainingen op de agenda. Jammer genoeg moeten we alweer terug naar huis. Eerst nog een frisse ochtendduik in de Moezel en dan zijn we op weg!

Voer jij mee actie tegen kernwapens?

We staan er niet alleen voor! Mensen van over heel Europa bundelden in Büchel hun krachten om ervoor te zorgen dat kernwapens voor eens en voor altijd vertrekken. Maar dat is nog niet het einde. In september organiseren we samen een hele actiemaand tegen kernwapens in Duitsland, Luxemburg, Italië, Frankrijk, Nederland en ook in België! Op 26 september, de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens, voeren we actie aan Kleine Brogel.

Ja ik doe mee op 26 september!