Image

Banniversary: 1 jaar verbod op kernwapens

Kernwapens
Verslag

Op 22 januari dit jaar vierden we de eerste verjaardag van de inwerkingtreding van het Verbodsverdrag op Kernwapens (TPNW). Ondanks druk vanuit de kernwapenstaten bleef de steun voor het verdrag gestaag groeien in het voorbije jaar.

Wat betekent 1 jaar TPNW?

Kernwapens zijn nu voor het eerst volledig illegaal onder internationaal recht. Het Verbodsverdrag telt ondertussen 59 verdragsstaten en 86 landen die het tekenden. De norm tegen kernwapens wordt steeds sterker met burgers, steden, parlementsleden wereldwijd die zich uitspreken tegen kernwapens.

Daarbovenop bleek uit een recent Don’t Bank on the Bomb rapport dat 101 financiële instellingen hun geld terug trokken uit kernwapeninvesteringen. Ze halen expliciet het Verbodsverdrag aan als reden hiervoor. In België deed KBC Bank dit al in 2018. Dit maakt het voor wapenfabrikanten moeilijker om kernwapens te ontwikkelen en produceren omdat het moeilijker wordt de nodige investeringen te vinden. Het verdrag heeft dus ook effect in landen die nog geen verdragspartij zijn.

Meeting of States Parties in maart

Van 22 tot 24 maart 2022 zal de eerste bijeenkomst van de verdragspartijen plaatsvinden in Wenen. Dit wordt ook wel de Meeting of States Parties genoemd. Tijdens de bijeenkomst zullen de verdragspartijen nagaan hoe ze de implementatie van het verdrag op internationaal niveau kunnen uitwerken.

Daarnaast zijn ook landen die het verdrag nog niet ondertekenden welkom. Landen kunnen deelnemen als waarnemer. Zo lieten Finland, Zweden en Zwitserland al weten dat ze van de partij zouden zijn. En ook NAVO-bondgenoten Noorwegen en Duitsland lieten al weten dat ze aanwezig zullen zijn in Wenen.

België en het Verbodsverdrag

Ondanks het feit dat de Belgische regering wil nagaan wat de “positieve impuls” van het Verbodsverdrag kan zijn op de internationale nucleaire ontwapening, houdt de regering zich afzijdig van elke interactie met het verdrag. De druk vanuit de NAVO en de VS is groot om het verdrag geen kans te geven, ondanks druk vanuit de publieke opinie. Toch moet het mogelijk zijn voor België om als waarnemer naar de eerste verdragsbijeenkomst te gaan in Wenen. Als Duitsland, ook een ‘host nation’, dit kan dan mag België zeker niet achterblijven. Het regeerakkoord is geen lege doos en moet dan ook concreet uitgevoerd worden.

Pax Christi viert 1 jaar TPNW

Om de eerste verjaardag van het Verbodsverdrag te vieren en ervoor te zorgen dat onze politici op de hoogte zijn van deze belangrijke gebeurtenis publiceerden we met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een analyse van wat België kan doen voor nucleaire ontwapening.

Lees de analyse

Vrijwilliger Chris Dutry schreef samen met onze directeur een opiniebijdrage voor de Knack.be om het Verbodsverdrag in de bloemetjes te zetten.

Lees het opiniestuk

Tot slot verstuurden we ook verjaardagskaartjes naar de ministers van het kernkabinet, parlementsleden en de partijvoorzitters. We nodigden hen uit om mee te komen vieren in Wenen tijdens de Meeting of States Parties van 22 tot 24 maart.

Afbeelding: ICAN/Aude Catimel