Bruggen bouwen digitaal en lokaal | Pax Christi Vlaanderen
|
30 september 2020

Bruggen bouwen digitaal en lokaal

Het vredeswerk schakelde deze weken een versnelling hoger. De oproep om bruggen te bouwen weerklonk luid, zowel digitaal als lokaal. Ontdek wat er allemaal gebeurde en geniet na met het fotoverslag.

Een mailbox vol inspiratie

Naar ondertussen jaarlijkse gewoonte biedt de werkgroep vredesspiritualiteit in de periode van 21 september, Internationale Dag voor de Vrede, en 3 oktober, vooravond van het feest van Franciscus van Assisi, een digitaal bezinnend aanbod aan. ‘Bruggen bouwen in tijden van kwetsbaarheid’ zo luidt het aanbod dat bijna 1.500 individuen en groepen tijdens deze periode tweedagelijks in hun mailbox zien verschijnen.

Lokale krachten nemen vredesinitiatieven

Dit jaar is bijzonder, want in 2020 ging voor het eerst geen Vredesweek door zoals we die allemaal kennen. Maar dat weerhield lokale krachten er niet van om talrijke vredesinitiatieven te nemen. Vele vrijwilligers namen het heft in handen om ook letterlijk bruggen te bouwen. 

In Brugge vond onder impuls van onze fantastische lokale vrijwilligers en in samenwerking met lokale partners een heuse Brugse Vredesweek plaats. Maar ook in Haacht, Leuven, Antwerpen en Brussel vonden activiteiten plaats.

Bruggen bouwen naar…

Het thema van de dagen tussen 21 september en 4 oktober was 'Bruggen bouwen in tijden van kwetsbaarheid'.

Bruggen naar de gevangenen tijdens gespreksavonden met Jan De Cock, Geertrui Verdonck en Olivier Forges bij Vormingplus Brugge.

Bruggen naar vluchtelingen tijdens de vredesviering in de Brugse Sint-Michielskerk en bij DAKverhalen, een feeërieke editie van Gastvrij Antwerpen waarbij verhalenvertellers en woordkunstenaars ons betoverden.

Bruggen naar elk schepsel tijdens de vredeswake in Leuven in de Sint-Michiel Vredeskerk waar er ook daad bij woord werd gevoegd: we plantten een olijfboom in het kader van de Ecokerk-campagne.

Bruggen naar de ander/Ander tijdens de vredeswandeling in Haacht en Silence for Peace in de Brugse Magdalenakerk.

Tot slot mogen we ook tijdens ‘Wegen naar vrede' op 3 oktober in het House of Compassion in Brussel heel wat bruggenbouwers verwelkomen.

Via de links in dit artikel lees je meer over deze activiteiten, foto's kan je bekijken in de presentatie hierboven.