Cambodja 70ste ondertekenaar van VN-verdrag dat kernwapens verbiedt | Pax Christi Vlaanderen

Cambodja 70ste ondertekenaar van VN-verdrag dat kernwapens verbiedt

Een opsteker aan het begin van het nieuwe jaar: op 9 januari 2019 ondertekende Cambodja het Internationaal VN-Verdrag dat kernwapens verbiedt. Dat meldt ICAN, de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens. Cambodja is daarmee het 70ste land dat het verdrag (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) ondertekent.

Het VN-verdrag werd door de Verenigde Naties aangenomen op 7 juli 2017. Op Singapore na hebben nu alle Zuidoost-Aziatische landen het verdrag ondertekend. Thailand en Vietnam hebben het ook geratificeerd. Verwacht wordt dan meerdere landen in de regio in 2019 tot ratificatie zullen overgaan.

In aanloop naar de ondertekening uitte Cambodja zijn “diepe bezorgdheid over de enorme humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens” en stelde het land dat de afschaffing ervan “de enige garantie is tegen het gebruik van of dreiging met het gebruik van kernwapens.”

Het verdrag treedt in werking wanneer 50 landen het geratificeerd hebben. Tot nu toe ondertekenden 70 staten het verdrag, en werd het 19 keer geratificeerd.

Pax Christi Vlaanderen is lid van ICAN.

Illustratie: Muurschildering met kraanvogels/Foto: Tim Wright/Creative Commons