Image
kernkoppen

De tijd om te handelen is nu: geen kernwapens in oorlog!

Rusland - Oekraïne
Kernwapens
Standpunt

In een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne dreigde president Putin vorig weekend met het gebruik van kernwapens. Hij ging verder met een bevel om het Russisch kernwapenarsenaal in de hoogste mate van paraatheid te brengen. Dit betekent dat kernwapens binnen de paar minuten ingezet kunnen worden. Een accident is dan snel gebeurd.

Na het einde van de Koude Oorlog lagen nog weinig mensen wakker van de gevaren van kernwapens. De weinig verhullende dreigementen van president Putin tonen echter aan dat kernwapens nog steeds een reëel gevaar vormen. Het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens blijkt meer dan ooit van belang te zijn.

ICAN veroordeelt Russische dreigementen met kernwapens

“Oorlog is nooit te aanvaarden en de Russische aanvallen op Oekraïne, zeker met inzet van kernwapens, zullen catastrofale gevolgen hebben voor de burgerbevolking.”

Lees het volledige statement hier.

Oproep van Nobelprijswinnaars voor de Vrede ICAN en Dmitry Moeratov

In een gezamenlijk statement roepen Nobelprijswinnaars voor de Vrede ICAN (2017) en Dmitry Moeratov (2021) Rusland op tot:

  • Intrekken van het bevel over een verhoging van militaire paraatheid van de nucleaire strijdkrachten;
  • Terugtrekken van de troepen uit Oekraïne en respect voor het Handvest van de VN;
  • Zich ertoe te verbinden om nooit kernwapens te gebruiken in Europa;
  • De kernmacht, over dewelke het beschikt, te ontmantelen.

NL vertaling van het statement

Originele statement in het Engels en Russisch kan je lezen op Novaya Gazeta.

Belgische Coalitie tegen Kernwapens veroordeelt dreigementen met kernwapens

De oorlog in Oekraïne toont aan dat kernwapens ons geen veiligheid brengen. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens roept dan ook op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en veroordeelt de Russische nucleaire dreigementen en het bevel om het nucleair arsenaal in een hogere staat van paraatheid te brengen.

Lees het volledige statement hier.

Wil je zelf iets doen?

Op maandag 7 maart organiseren we een kennismakingssessie met nieuwe vrijwilligers die zich graag willen inzetten op acties tegen kernwapens. Heb jij ook zin om mee te doen maar kan je niet op de voorgestelde datum, laat het ons dan ook zeker weten!

Inschrijving 7 maart

IPPNW, de internationale vereniging van artsen tegen kernwapens, startte een petitie op om de nucleaire waanzin te stoppen.

Teken hier