De tweede Nakba-herdenking: een terugblik | Pax Christi Vlaanderen

De tweede Nakba-herdenking: een terugblik

Op 15 mei 2019 organiseerde Pax Christi Vlaanderen, samen met verschillende andere (plaatselijke) organisaties, stiltekringen om aandacht te vragen voor de voortdurende Nakba, of 'catastrofe'.

De Nakba-herdenking die vorig jaar voor de eerste keer in Vlaanderen werd georganiseerd kreeg dit jaar een vervolg. In Antwerpen, Brussel, Gent, Genk, Leuven, Geraardsbergen, Ieper, Brugge, Tielt, Sint-Niklaas, Mechelen en Oostende vonden nieuwe stiltecirkels plaats.

De plaatselijke initiatiefnemers hebben zich ook dit jaar stevig ingezet om de gebeurtenissen van het jaar 1948 en de jaren daarna aandacht en bekendheid te geven. Net zoals vorig jaar werden in de verschillende steden de namen van de verdwenen Palestijnse dorpen getoond. Daarnaast was er dit jaar aandacht voor Palestijnse kinderen in gevangenschap. Er werden foto’s getoond en een aantal statistieken die te maken hebben met deze kwestie.

De plaatselijke organisatoren kijken overwegend positief terug op de tweede Nakba-actie. In verschillende steden belichtten de media de stille actie en ook waren er lokale actoren aanwezig. Zo werd de stiltecirkel in Leuven afgesloten met een toespraak van schepen van gelijke kansen en mondiaal beleid Lies Corneille.

Voorbijgangers die interesse toonden bij het zien van de cirkel, werden op de hoogte gebracht via flyers met achtergrondinformatie. Sommigen van hen stapten vervolgens ook in de cirkel om een tijdje deel te nemen in de stilte. Zo werd de actie een breed gedragen initiatief.

Marcel De Prins (midden, boven op de groepsfoto), bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen en al jarenlang begaan met het vredeswerk in Palestina, was op 15 mei met zes vrienden op stap op de Via Brabantia van de Camino naar Compostela. In verbondenheid met de 12 stiltecirkels stapten zij in stilte 1 uur op hun weg van Meldert naar Eghezee, ter gedenking van de Nakba en de gevangen Palestijnse kinderen.

Lees ook: De Nakba in vraag en antwoord

____________________________________________________________________

Hieronder al een kleine greep uit de media-aandacht voor de stiltecirkels. Neem ook een kijkje op onze facebookpagina.

Algemeen

https://www.mo.be/nieuws/stiltecirkels-voor-palestijnse-kinderen-isra-lische-detentie

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/stiltecirkels-12-vlaamse-steden-herdenken-nakba

Ieper

https://www.hln.be/in-de-buurt/ieper/stiltecirkel-voor-herdenking-nakba-op-grote-markt~ae2feaa1/

Tielt

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190515_04403441

https://www.hln.be/in-de-buurt/tielt/eenmansprotest-bij-stiltecirkel-die-verdrijving-palestijnen-uit-israel-herdenkt~a003d396/

https://www.focus-wtv.be/nieuws/protest-tegen-stiltecirkel-op-de-markt-van-tielt

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/oxfam-wereldwinkel-organiseert-stiltecirkel-op-de-markt-in-tielt/article-normal-374603.html

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190515_04403441

Antwerpen

https://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/1228327887343349/

Leuven

https://www.hln.be/in-de-buurt/leuven/stiltecirkel-om-nakba-van-palestina-te-herdenken~adea323d/

Brugge

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/stil-vredesprotest-voor-palestijnse-kinderen-op-de-burg-in-brugge/article-normal-374605.html

Foto's: Eddy Hagen (Antwerpen), Anne Vansteelandt (Oostende)

nakba antwerpen
nakba antwerpen
nakba antwerpen
nakba antwerpen
nakba oostende
nakba oostende
nakba oostende
nakba oostende
nakba leuven
nakba leuven
nakba sint-niklaas
nakba sint-niklaas
nakba brussel
nakba mechelen
nakba mechelen
nakba genk
nakba genk
nakba brugge
nakba brugge
nakba brugge
nakba brugge
nakba gent
nakba gent