Image
projectie op kerk - kernwapens weg uit België

Een historische dag vol actie

Kernwapens
Verslag

Vrijdag 22 januari was het eindelijk zover! Met de inwerkingtreding van het VN Verbodsverdrag op Kernwapens zijn de massavernietigingswapens voortaan illegaal volgens het internationaal recht. We lieten deze historische dag niet ongemerkt voorbijgaan.

De ochtendstond...

De Begijnhofkerk in hartje Brussel, klokslag 6u30, een paddenstoelwolk verschijnt op de barokke façade van het historisch gebouw. Een eenzame wandelaar op dit vroege uur kijkt verbaasd op, zijn aandacht is getrokken door een projectie van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens. Met de geprojecteerde beelden maakt Pax Christi samen met gelijkgezinde vredesorganisaties duidelijk dat het VN Verbodsverdrag vanaf nu in werking treedt. Het is dan ook ook hoog tijd dat ook België zijn verantwoordelijkheid neemt. Immers, vanaf vandaag zijn kernwapens illegaal. Deze boodschap brengen we ook met krijttekeningen aan op het plein voor de kerk. We zijn vastbesloten: vandaag laten we onze boodschap klaar en duidelijk weerklinken!

 

Ook onze beleidsmakers schudden we wakker

Rond het middaguur verzamelt een bonte menigte zich in de Karmelietenstraat voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Uit alle hoeken van het land zijn bezorgde burgers naar Brussel afgezakt om de Belgische regering wakker te schudden. En dat mag je vrij letterlijk nemen, om 12u30 weerklinkt het alarm van wekkers.

86 landen ondertekenden en 51 van hen ratificeerden reeds het VN Verbodsverdrag op Kernwapens. De demonstranten ontvouwen de 51 vlaggen van de ratificerende landen. Volgt België weldra hun goede voorbeeld? Waar wacht onze regering nog op? De actievoerders herhalen in verschillende speeches nog eens de talrijke argumenten. De (Franstalige) pers is op de afspraak en helpt ons de boodschap ruim te verspreiden.

Een kleine groep begeeft zich achteraf naar de Wetstraat voor een geweldloze actie. Vanaf het dak van het theater tegenover het parlement en de ambtswoning van de Eerste Minister wordt een banner ontvouwen: "Kernwapens zijn illegaal. Belgische regering crimineel...". Hoewel het er niet lang hangt, slagen de vredesactivisten er ook via deze weg in om hun boodschap kracht bij te zetten.

 

Een film en een glas lekkers

Afsluiten deden we met de film De Bom van Robbe De Hert, een pareltje uit de Belgische filmcanon met Louis Paul Boon in de hoofdrol. Met deze maatschappijkritische film, een protest tegen de bewapeningswedloop, schopte het filmcollectief Fugitive cinema reeds in 1966 mensen een geweten. Na de vertoning babbelen aanwezigen na tijdens een informele digitale receptie. We laten de gebeurtenissen van de dag bezinken en planten de eerste zaadjes voor verdere actie. Zullen kernwapens ooit iets zijn dat we alleen nog maar in films te zien krijgen?