Image
Speech Wim en Stefan Ambassadeurs van de Vrede

Huldiging Ambassadeurs van de Vrede en 50 jaar Pax Christi Vlaanderen

Verslag

50 jaar Pax Christi Vlaanderen: dat moest gevierd worden en wel met de hele beweging! Dit gebeurde op vrijdag 15 december 2023 in de Clemenspoort in Gent. Met 100 vrijwilligers, donateurs en collega's uit bevriende organisaties werd het een feestelijke avond, die op ingetogen wijze werd geopend met het aanbrengen van het Vredeslicht uit Bethlehem.

Sandy Snoeck leidde de viering in goede banen en stelde pertinente vragen over het belang van vrijwilligerswerk en het bestaan van de vredesbeweging aan Johan Verstraeten (Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede), Liesbeth De Winter (Beweging.net), Ine De Rycke (Bond zonder Naam) en Hans Lauwers (De Federatie). De mensen in de zaal kregen een golf aan loftuitingen over zich heen over hun engagement, de speciale positie van vredesvrijwilligers in Vlaanderen en hun moed om de moed niet te laten zakken. Als laatste sprekers mochten Wim Vandewiele (voorzitter Pax Christi) en Stefan Nieuwinckel (directeur Pax Christi) hun waardering uitspreken voor al die mensen die zich vanuit een diepere verontwaardiging en gedrevenheid inzetten op meer vrede en rechtvaardigheid in onze samenleving en in andere delen van de wereld. Deze inzet gebeurt op vele manieren, en die werden goed vertegenwoordigd op de viering. Wim noemde specifiek de 'passie' die onze vrijwilligers drijft, en Ine sprak een mooie metafoor uit over hoe onze vrijwilligers zijn: in de donkerste nacht schijnen sterren het felst.

De muzikanten, Lev Adamov (uit Rusland) en Oleksii Soldatov (uit Oekraïne), die beiden in Antwerpen wonen, veroverden de harten van alle aanwezigen met hun innemende woorden en houding. Over de vijandsbeelden heen stapten zij in mei 2023 in een project dat De Dialogen op het Dak heet: zonder elkaar te kennen accepteerden zij de uitnodiging van kunstenaar Kristof Morel om een nieuwe compositie te maken. Van hun ontmoeting en compositieproces is een documentaire gemaakt, die je hier kan bekijken.