Kom mee in actie voor het Kernwapenverbod! | Pax Christi Vlaanderen

Kom mee in actie voor het Kernwapenverbod!

Goed nieuws! Het grote moment is eindelijk aangebroken: het Verbodsverdrag op Kernwapens bereikte op 24 oktober 2020 de 50ste ratificatie die nodig was om in werking te kunnen treden. Honduras schreef geschiedenis door als 50ste land het Verbodsverdrag te ratificeren en bracht hiermee een boodschap van hoop in donkere tijden.

Dit verandert alles. Wanneer het Verdrag in werking treedt, 90 dagen na de 50ste ratificatie, zullen kernwapens officieel illegaal worden onder internationaal recht. 22 januari 2021 is het al zover! Dat betekent dat we 90 dagen hebben om een feest en acties te organiseren zodat iedereen in België weet wat een game changer dit is want hoewel België nog geen verdragspartij is, zal dit ook op ons land een impact hebben. Zo bevat het regeerakkoord een eerste positieve verwijzing naar het Verbodsverdrag, een primeur onder NAVO-bondgenoten!

Kom in actie!

Ondanks dit wondermooie nieuws is er nog veel werk aan de winkel: België is nog geen verdragspartij, er liggen nog steeds kernwapens in Kleine Brogel die binnenkort gemoderniseerd worden en het debat over de nucleaire capaciteit van de F-35 gevechtsvliegtuigen moet nog gevoerd worden. Bovendien was er in onze nationale media, in tegenstelling tot BBC, Al Jazeera en andere internationale mediakanalen, amper berichtgeving terug te vinden over de 50ste ratificatie. Dat vinden wij niet kunnen! Help je ons mee de redacties van VRT nieuws en VTM nieuws wakker te schudden via mail en social media?

Samen zorgen we ervoor dat België dit goede nieuws niet ongemerkt laat passeren!

Meer weten?

  • Lees hier het persbericht van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.
  • Lees meer over de impact van het Verbodsverdrag voor ons land.
  • Volg de lezing van professor Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) op dinsdag 10 november over het Verbodsverdrag en de impact ervan voor België.
  • Lees de briefingpaper van ICAN over de juridische impact van het Verbodsverdrag.

Foto: ICAN/Aude Catimel