Kraanvogels voor vrede | Pax Christi Vlaanderen

Kraanvogels voor vrede

Op 9 augustus 1945 werd Nagasaki opgeschrikt door een atoombom die meer dan 70.000 mensen het leven kostte. Ook vandaag nog hebben nabestaanden en overlevenden van die verschrikkelijke gebeurtenis te kampen met de gevolgen van de schadelijke straling die toen vrijkwam. De gebeurtenissen in Hiroshima en Nagasaki toonden de wereld het onmenselijke gezicht van kernwapens en zet ons ertoe aan op te roepen: "Dit nooit meer!"

Om de gevallen slachtoffers te herdenken vindt er ieder jaar op 9 augustus een ceremonie plaats in Nagasaki. Door de Covid-19 maatregelen werd de ceremonie dit jaar op kleinere schaal georganiseerd. Toch konden 50 middelbare school studenten die deel uitmaken van de Nagasaki Peace Messengers op 9 augustus 2020 de slachtoffers van 75 jaar herdenken. We stuurden hen 1000 papieren kraanvogels op die werden gevouwen door mensen van over heel Vlaanderen. De Nagasaki Peace Messengers namen de kraanvogels mee naar het vredesmonument waar ze een menselijke ketting vormden en opriepen tot nucleaire ontwapening. De kraanvogels symboliseren onze solidariteit en wens voor vrede en ontwapening.

Hoewel Japan de verschrikkelijke gevolgen van kernwapens in levenden lijve ondervonden heeft, blijft het vasthouden aan een nucleaire alliantie met de VS. Veel Japanners voeren daarom al jaren campagne om ervoor te zorgen dat Japan het Verbodsverdrag op Kernwapens ondertekent en daarmee de kernwapens voor goed afwijst. De Hiroshima en Nagasaki Peace Messengers zijn studenten die de wereld afreizen om te ijveren voor nucleaire ontwapening. Het is tijd om gehoor te geven aan onze nieuwe generaties en de kernwapens af te zweren! Samen kunnen we zorgen voor een wereld vrij van kernwapens.

Lees de vredesboodschap in het Japans en Engels die we ontvingen van de Nagasaki Peace Messengers hier.