Lokale vredesprijzen ondersteunen vredesfiguren | Pax Christi Vlaanderen
|
18 september 2020

Lokale vredesprijzen ondersteunen vredesfiguren

In de steden Brugge en Sint-Niklaas zagen lokale vredesprijzen het daglicht. De stadsbesturen geven hiermee een duidelijk signaal: wij als lokaal bestuur investeren mee in vrede

Iedereen thuis in Brugge en Sint-Niklaas

De Vredesweek 2018 riep met de slogan 'Iedereen thuis' lokale besturen op om te investeren in een vreedzame samenleving waar iedereen zich thuis kan voelen. In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen deed Pax Christi samen met verschilende partners enkele concrete aanbevelingen hiertoe. Eén daarvan luidde als volgt: ' Neem vredesinitiatieven, steun bestaande initiatieven en zet lokale vredesfiguren in de kijker.' Immers zo stelden we, 'er gebeuren veel positieve dingen in iedere gemeente. Naast het opzetten van nieuwe initiatieven, kan het zinvol zijn om te kijken naar wat er al gebeurt en dit te ondersteunen. Steun die initiatieven en geef ze de nodige zichtbaarheid, zodat zij het lokaal vredesbeleid mee vorm kunnen geven en een inspirerend voorbeeld kunnen zijn.' Een lokale vredesprijs is de ideale manier om dit te bewerkstelligen. We verwelkomen dan ook ten zeerste de initiatieven van Brugge en Sint-Niklaas.

Het Huis krijgt allereerste Brugse Vredesprijs

Op dinsdag 15 september was het zover, in de salons van het stadhuis overhandigde burgemeester Dirk De Fauw de allereerste Brugse Vredesprijs aan de lokale tak van de organisatie 'Het huis'.

Het Huis organiseert contacten in een neutrale bezoekruimte tussen ouders, grootouders en hun (klein)kinderen. Het Huis werkt in opdracht van de rechtbank, en brengt kinderen en (groot)ouders terug samen, bijvoorbeeld na een vechtscheiding, in een thuissituatie met geweld of (seksueel) misbruik, of nadat één van de ouders een gevangenisstraf uitzat. Het Huis werkt zo aan de 'kleine vrede': het stimuleren van dialoog, conflictbemiddeling en het creëren van een veilige vredevolle omgeving voor kinderen. Dit volledig gedragen door vrijwilligers. 

Na de uitrijking van de Vredesprijs werd ook het programma van de Brugse Vredesweek voorgesteld. 

Ook Sint-Niklaas krijgt binnenkort zijn eigen vredesprijs

De maand september ziet er dit jaar anders uit in Sint-Niklaas. Geen Vredesfeesten, en dus geen Villa Pace, wereldmarkt, ballonloop en grootschalig ballonfestival. Maar de Sint-Niklazenaars zitten niet bij de pakken en werken achter de schermen aan een eigen vredesprijs . Na overleg met Pax Christi, hield gemeenteraadslid Lore Baeten een bevlogen pleidooi op de gemeenteraad om een lokaal zinvol en creatief vredesinitiatief te lanceren, een vredesprijs waarbij de lokale bevolking actief betrokken wordt. Brugemeester Lieven Dehandschutter verwelkomt het idee en engageert zich om volgend jaar de vredesprijs te lanceren. 

Pers

Het Laatste Nieuws - 'Het Huis' wint allereerste Vredesprijs
Het Nieuwsblad - Het Huis krijgt de eerste Brugse vredesprijs
De Krant van West-Vlaanderen - Het Huis krijgt eerste Brugse Vredesprijs
Het Nieuwsblad - Vanaf volgend jaar ook vredesprijs tijdens Vredefeesten