Mailactie naar Amazon en Microsoft tegen 'Killer Robots' | Pax Christi Vlaanderen

Mailactie naar Amazon en Microsoft tegen 'Killer Robots'

Pax Christi Vlaanderen voert campagne tegen ‘killer robots’. Stel je maar eens voor, wapens die autonoom en zonder enige vorm van menselijke tussenkomst doelwitten kiezen en aanvallen… Als vredesbeweging willen we er dan ook alles aan doen om deze nieuwe vorm van oorlogsvoeren te voorkomen. Artificiële Intelligentie (AI) mag niet gemilitariseerd worden. Stuur daarom een mail naar Amazon en Microsoft. Roep zo als Belgische burger én consument beide bedrijven op  een standpunt in te nemen tegen de ontwikkeling en inzet van Killer Robots.

Doe mee aan de mailactie

Meer info over het hoe en waarom van deze campagne vind je hieronder.

Pax Christi Vlaanderen voert deze campagne niet alleen 

Pax Christi Vlaanderen streeft naar een internationaal verbod. We staan hierin gelukkig niet alleen. Pax Christi Vlaanderen is lid van de International Campaign to Stop Killer Robots[i]. In Vlaanderen waarschuwt ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International voor het potentieel gevaar.

Killer robots zijn een extreme aanval op de menselijke waardigheid, daarom is het hoogtijd om de ontwikkeling ervan te stoppen.

Wies De Grave, directeur Amnesty International Vlaanderen

 

Vanuit kerkelijk standpunt onderstrepen de Europese bisschoppen dan weer:

De ontwikkeling van innovatieve militaire technologieën moet gericht zijn op veiligheid van personen, gezinnen en gemeenschappen. Mensenrechten en het internationaal humanitair recht moeten steeds gerespecteerd worden, bij welke ontwikkeling dan ook.

Campagne voor een verbod op killer robots

Maar velen zijn zich niet bewust van dit potentieel gevaar. Daarom startten we op 13 november 2019 een communicatiecampagne op sociale media. In de eerste week informeerden we het publiek met filmpjes van de Campaign to Stop Killer Robots over het gevaar van autonome wapens. Daarna publiceerden we data uit het rapport Don’t be evil, dat de medewerkers van onze zusterorganisatie Pax Nederland over de thematiek schreven. Ook in België de ontwikkeling van killer robots geen ver-van-ons-bedshow meer is, dat bewijst onderstaand filmpje.

 

Diplomatie trappelt ter plaatse

De oplossing? Een internationaal verbod op killer robots. Samen met de Campaign to Stop Killer Robots volgen we de diplomatieke onderhandelingen op. De Convention on Certain Conventional Weapons (CCW)[ii] kwam van 13 tot 15 november samen in Genève, met dodelijke autonome wapens als meest besproken thema. Er werd beslist dat de CCW tegen eind 2021 tot een ‘aanbeveling over een normatief en operatief kader’ moet komen. Het thema blijft dus op de agenda staan, maar veel verder dan deze belofte kwam men niet. Met een besluitvorming die verloopt via consensus zijn sluitende beslissingen veraf. De onderhandelingen lopen geregeld vast door toedoen van landen die geen voorstander zijn van een verbod op killer robots; Israël en de VS bijvoorbeeld, en ook Rusland, een notoire dwarsligger bij het overleg.

En de AI-industrie?

Met een internationaal politiek niveau dat lijdt onder immobilisme richten we ons op de bedrijfswereld. Pax Nederland onderzocht uitvoerig het aandeel van techbedrijven in de ontwikkeling van de technologie voor killer robots. Terwijl o.m. Google al inspanningen leverde om ervoor te zorgen dat hun technologie niet bijdraagt tot de ontwikkeling van autonome wapens, kwamen Microsoft en Amazon zeer slecht uit het PAX-onderzoek. Beide bedrijven ondersteunden in het verleden én ook nu nog projecten van het Pentagon in functie van de ontwikkeling van killer robots. Recent zou Microsoft een contract hebben gesloten voor clouddiensten ter waarde van 10 miljard dollar. In het verleden leverde het bedrijf van Bill Gates technologie aan voor Augmented Reality[iii], terwijl Amazon de software leverde voor patroon- en gezichtsherkenning.

Wat kan jij doen?

Actie ondernemen kan door een brief te schrijven naar Didier Ongena, CEO van Microsoft België of naar Susan Pointer, Director of European Public Policy bij Amazon; Roep zo als Belgische burger én consument beide bedrijven op een standpunt in te nemen tegen de ontwikkeling en inzet van Killer Robots.

Doe mee aan de mailactie[i] Een coalitie van ngo’s die streeft naar een verbod op de ontwikkeling en gebruik van dodelijke autonome wapens. Pax Christi International behoort tot de stuurgroep van de coalitie. Pax Christi Vlaanderen is lid sinds 2014.

[ii] Een beslissingsorgaan van de VN dat het gebruik van bepaalde conventionele wapens waarvan het effect disproportioneel of willekeurig is, wil inperken of verbieden.

[iii] Een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Die bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving.