Image
Dialogen op dak Oekraïne en Rusland

Muzikanten uit Oekraïne en Rusland in première met eigen compositie in een dialoogproject

Rusland - Oekraïne
Verslag

Het was een beklijvende avond, die 1ste juli. Ruim 120 mensen kwamen luisteren naar een uniek muzikaal event: een Oekraïense accordeonist en een Russische violist brachten muziek waaronder een zelf gecomponeerd stuk. De muziek beroerde alle aanwezigen, niet alleen door de prachtige, lyrische klanken, maar ook door de context van dit concert: twee muzikanten die uit landen komen die vandaag in een harde oorlog verwikkeld zijn. 

Andy Fierens presenteerde de avond en hield na het concert een gesprek met Oleksii Soldatov en Lev Adamov: beide muzikanten legden de nadruk op het samenspelen. Het samen komen tot een muziekstuk, elk vanuit de eigen ervaring was al een proces van dialoog. De Russische Lev is een professioneel en klassiek geschoold violist, Oleksii uit Odessa is naast beeldend kunstenaar een amateurmuzikant. Hij leerde de accordeon waarderen tijdens een danscarrière in een Georgische dansgroep. De melancholische klanken van dit Kaukasisch instrument passen wonderwel bij de passievolle tonen van de viool. 

Video file

De muzikanten sloten af met een vrolijk traditioneel volksliedje 'Pidmanoela pidvela'.

Video file

Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen duidde de kracht van kunst in situaties van oorlog en hoogspanning. Vaak is kunst de enige uitingsvorm die nog rest, als alle andere vormen aanleiding geven tot polarisering en uitsluiting, (straat)geweld of overheidsonderdrukking zoals arrestaties en foltering. Ze stelde dat de belangrijkste weg om nu te bewandelen diegene is die mensen met elkaar verbindt.

De Nederlander Guy Sonnen bracht tot slot van het optreden een bloemlezing gedichten en teksten van Oekraïense en Russische schrijvers.  Hij stal de show door op het eind een gedicht van Majakovski te zingen. 

Daarna waren er overheerlijke versgebakken pirozhki, augurken en vodka in de huisjes op het dak, waar het publiek ook kon kennismaken met een preview van de documentaire rond de ontmoetingen tussen Lev en Oleksii (gemaakt door Jess De Gruyter, met interviews door Andy Fierens). 

Wie een rondleiding op de dakboerderij van het PAKT wou, kon het dak verder verkennen. Meer weten over het deze bijzondere locatie en de dakboerderij, lees dan verder via deze link. Dit project is een initiatief van Kristof Morel met de steun van Pax Christi Vlaanderen en The Eurpean Creative Roof Network.

Vooraf aan de performance verscheen er een interview in de Gazet van Antwerpen.