Nooit meer! 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki | Pax Christi Vlaanderen

Nooit meer! 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki

Op woensdag 5 augustus herdenken we samen met de Leuvense Vredesbeweging de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met de grond gelijk gemaakt werden door twee atoombommen. Meer dan 210.000 mensen kwamen hierbij om en duizenden bleven verminkt achter. Deze zomer herdenken we de gevallen slachtoffers en kijken we vooruit naar de toekomst. Kernwapens zijn onaanvaardbare massavernietigingswapens en moeten zo snel mogelijk verdwijnen. Er bestaat geen mooier eerbetoon aan de slachtoffers en overledenen van toen. Gelukkig treedt het verbodsverdrag binnenkort in werking. Tijdens de herdenkingsactiviteit maken we dan ook ruimte om een oproep te herhalen aan de Belgische overheid om het verdrag te ondertekenen.

Solidariteitsactie

Kom vanaf 12.30 u. mee je solidariteit betuigen tijdens een stille wake van Vrouwen in 't Zwart. Nadien kan je luisteren naar enkele speeches en kom je het verhaal achter de symboliek van de kraanvogels te weten. We laten ook van ons horen: Taiko Peace Project komt trommelen voor vrede. We bereiden een symbolische verzending van kraanvogels voor aan de steden Hiroshima en Nagasaki. Vouw tijdens de actie je eigen kraanvogel en stuur hem mee op! Wie niet kan wachten op de aankomst van de papieren kraanvogels kan via een online actie ook een digitale kraanvogel delen met Hiroshima en Nagasaki, als een teken van solidariteit.

Wie er de dag zelf niet bij kan zijn, is van 2 tot 31 augustus welkom op een tentoonstelling ingericht door Mayors for Peace, met portretten van Hibakusha (overlevenden van de atoomaanvallen). De tentoonstelling is elke vrijdag en tijdens het weekend te bezichtigen in de Sint-Michielskerk of ook wel vredeskerk, van 13.30 tot 16.30 u.

De flyer van de actie kan je hier terugvinden.

Praktische info

Datum: woensdag 5 augustus 2020

Uur: 12.30 tot 15 uur

Plaats: Grote Markt Leuven, voor het stadhuis 

Iedereen is welkom om zijn steun te komen betuigen!

Laat ons weten op Facebook of je ook komt.