Open brief: Europa, kom uit uw kot! | Pax Christi Vlaanderen
|
2 april 2020

"Als Europa nog enige geloofwaardigheid wil claimen als zelfverklaarde kampioen van mensenrechten en solidariteit, dan is het de hoogste tijd om uit zijn kot te komen."

Open brief: Europa, kom uit uw kot!

Netwerk Wakker voor Vrede en Platform Westhoek Vredeshoek, getrokken door respectievelijk Ambassadeurs voor de Vrede Peter Peene en Jennie Vanlerberghe, zetten in een open brief kanttekeningen bij het allesoverheersende coronanieuws.

Corona beheerst het nieuws zoals nooit eerder een ander nieuwsfeit dat voor mekaar kreeg. In ons land is het al meer dan twee weken lang zowat het enige onderwerp in de dagelijkse journaals. Gedrukte media staan boordevol corona-nieuws en brengen nog slechts een minimum aan andere berichtgeving. Zo lijkt er plots geen asielcrisis meer op de Griekse eilanden, en lijkt de Syrische burgeroorlog stilgevallen.

In een open brief vragen het burgernetwerk en -platform meer solidariteit tussen de Europese lidstaten en roepen zij op om dringend werk te maken van maatregelen die een humanitaire catastrofe in de Griekse (en andere Europese) vluchtelingenkampen moeten voorkomen.

De brief besluit: “Als Europa nog enige geloofwaardigheid wil claimen als zelfverklaarde kampioen van mensenrechten en solidariteit, dan is het de hoogste tijd om uit zijn kot te komen.”

Annemarie Gielen ondertekende de open brief voor Pax Christi Vlaanderen. Andere ondertekenaars zijn o.a. Jeanne Devos, Herman Van Goethem, Hendrik Vos, Dirk Dewachter, Reginald Moreels, Lieve Herijgers, Tom Sauer, Peter Verlinden...

Lees de open brief, met alle ondertekenaars

Lees ook: Tot hoever zijn we solidair in tijden van coronacrisis?


Foto: Moria vluchtelingenkamp op Lesbos, 28 februari 2020
Copyright: Jörn Neumann/Creative Commons