Image

Oproep familie/naasten van mensen in de gevangenis

Aankondiging

Pax Christi Vlaanderen zet zich in voor een meer humaan en doeltreffend strafsysteem. Onze huidig detentiesysteem doet meer kwaad dan goed blijkt. Eén van de belangrijke pijnpunten is de negatieve impact van opsluiting op de situaties van de familie/naasten. Hoe is het voor hen en vooral waar hebben zij nood aan om de verbinding te kunnen blijven leggen met de persoon in de gevangenis? Het is tijd om deze groep een stem te geven en dan ook echt naar hen te luisteren.

Hoe is het om familie/naaste te zijn van iemand die in de gevangenis zit? We kunnen er heel wat ideeën over bedenken, maar we zullen het nooit weten, tot het ons overkomt. De literatuur is uitgebreid en ontbreekt geen enkel detail, maar hoe is het echt. De enige mensen die hier over kunnen meespreken, zijn mensen die het meemaken of meegemaakt hebben. Juist daarom willen we met hen het gesprek aangaan. Hun stem laten horen en die naar buiten brengen, anoniem indien gewenst.

Pax Christi zal het volgende jaar diverse acties en activiteiten opzetten rond ‘detentie en de impact op naasten’. We vinden we het belangrijk om geen acties op te zetten voor familie/naasten, maar om deze op te zetten samen met hen. Om naar hun noden en opmerkingen te luisteren en met deze aan de slag te gaan. Zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de verbinding en band tussen naastbestaanden en gedetineerde kan blijven bestaan en dat deze ook ondersteund wordt.

Om dit de doen zijn we op zoek naar mensen die hun ervaring met ons zouden willen delen in een persoonlijk gesprek. Mensen die familie/naaste zijn van iemand die in de gevangenis zit of heeft gezeten. Deze gesprekken zullen plaatsvinden op een manier waarop iedereen zich comfortabel voelt. Dat kan in het echt of online. Het gesprek zal anoniem blijven en enkel het verhaal zal gebruikt worden door Pax Christi om verdere stappen en acties op te zetten.

Ben jij of ken jij iemand die zijn verhaal met ons zou willen delen, dan kan je contact met ons opnemen via het mailadres: [email protected]