Parents Circle en Combatants for Peace blikken hoopvol terug op Memorial Day Ceremony | Pax Christi Vlaanderen

Parents Circle en Combatants for Peace blikken hoopvol terug op Memorial Day Ceremony

Dinsdag 7 mei 2019 vond de Israeli-Palestinian Memorial Day Ceremony plaats onder het motto 'Sharing Sorrow, Bringing Hope'. De ceremonie, een initiatief van de Israëlisch-Palestijnse organisaties Combatans for Peace en Parents Circle Families Forum, valt op de vooravond van de Israëlische Memorial Day, dag waarop Israël zijn gesneuvelde soldaten herdenkt.

De gezamenlijke herdenking van Israëli en Palestijnen herinnert mensen eraan dat oorlog een menselijke keuze is en geen onafwendbaar lot. Het was de drukstbezochte Memorial Day Ceremony ooit, met 9000 bezoekers. Bij Pax Christi volgden we met een klein groepje de Memorial Day Ceremony via livestream. De mooie en sterke toespraken maakten indruk op ons.

De organisatoren schreven na afloop een verklaring waarin zij zich dankbaar uitten voor het verloop van de Memorial Day Ceremony. Ondanks alle druk die werd uitgeoefend en pogingen om het evenement te delegitimeren, kwam er toch een speciale Memorial Day Ceremony waarbij eenieder hun verloren geliefden konden herdenken en de hoop koesteren voor een vredevolle toekomst voor iedereen.

De initiatiefnemers zijn trots dat ze deze ceremonie jaar na jaar opnieuw kunnen organiseren. Ze laten zich niet afschrikken door geweld en bedreigingen van diegenen die het opzet – Israëli en Palestijnen die gezamenlijk hun oorlogsdoden gedenken – niet willen begrijpen, die geloven dat het hun bestemming is om voor altijd te leven in gewelddadige situaties, en die weigeren ruimte te maken voor hoop en verandering.

Combatans for Peace en Parents Circle Families Forum spraken hun dankbaarheid uit voor de aanwezigheid van honderd Palestijnen die een aantal minuten voor de start van de ceremonie toch nog toekwamen. Zij kregen pas de dag voor de ceremonie de toestemming van het Israëlische Hooggerechtshof om naar Tel Aviv te reizen. Daarnaast bedankten ze de duizenden deelnemers in Tel Aviv en de tienduizenden mensen die de ceremonie online hebben bekeken. Er was ook een woord van dank voor hun sponsor: het budget voor de Memorial Ceremony was nog nooit zo groot.

In het laatste deel van hun verklaring refereren de organisatoren nog aan de indrukwekkende speech van de 14-jarige Mohammed. Hij is een bewoner van het Aida-vluchtelingenkamp nabij Bethlehem, op de Westoever. Hij verloor zijn beste vriend toen hij tien jaar was, de jongen werd doodgeschoten door Israëlische soldaten. Mohammed is nu het jongste lid van de Combatans For Peace-theatergroep. In zijn speech beloofde hij zijn overleden vriend om te blijven vertellen over hem, om zo het menselijke weer centraal te laten staan. Hij heeft besloten om het verhaal van de dood van zijn vriend te gebruiken in acties voor vrede. Dit geeft hem hoop voor de toekomst.

We eindigen met een uitspraak van de 26-jarige Fatima uit Gaza/Ramallah; “We willen onze harten en handen gebruiken om innerlijke vrede te realiseren. Een vrede die kan uitbreken en zijn weg vindt naar ons allen.”