Image

Pax Christi zeer bezorgd over discriminatie en agressie aan de Oekraïense grens

Migratie
Rusland - Oekraïne
Persbericht

Antwerpen, 28 februari 22

Polen en andere EU-lidstaten lieten kort na de start van de Russische aanval weten dat ze bereid zijn om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De Europese Unie nam de noodzakelijke en moedige beslissing om Oekraïners via een relatief eenvoudige procedure verblijf te geven in de Unie. Dit zijn positieve signalen om mensen op de vlucht voor oorlog gecoördineerd en solidair op te vangen. Hopelijk wordt deze good practice ook toegepast nu en in de toekomst voor vluchtelingen uit andere crisissen.

De laatste uren en dagen bereiken ons echter steeds meer beelden van Afrikaanse studenten, Indische werknemers die in Oekraïne verbleven die de grootste moeite te hebben om de Europese Unie binnen te geraken. Ze worden o.a. aan de Oekraïens-Poolse grens geconfronteerd met agressie, discriminatie en moeten vele uren, soms dagen wachten alvorens de grens over te mogen. Sommigen keren noodgedwongen terug. Landgenoten moeten zich organiseren om hen over de grens te krijgen. De meeste berichten lijken te wijzen op dat deze taferelen zich in de eerste plaats afspelen aan de Oekraïense kant van de grens. Toch zijn er ook enkele getuigenissen die richting Poolse kant wijzen.

We roepen onze premier De Croo en onze staatsecretaris Mahdi om op Europees niveau deze problematiek aan te kaarten en uit te klaren. Een signaal naar Oekraïne zelf is hierin een belangrijk element. Het kan niet zijn dat er op basis van nationaliteit of huidskleur gediscrimineerd wordt over wie al dan niet eerst in veiligheid mag zijn.

We vragen:

  • dat alle mensen van alle nationaliteiten die op dit moment in Oekraïne verblijven de EU binnen kunnen komen en hier (tijdelijk) onderdak vinden.
  • aandacht voor de mogelijks nieuwe politiek vluchtelingen uit Rusland. Mensen die moeten vluchten vanwege hun weerstand tegen oorlog.
  • dat onze regering snel schakelt wanneer het over concrete opvang gaat. De laatste maanden bleek opvang voor asielzoekers geen evidentie. Velen sliepen op straat.

 

Contact: Olivier Forges – 0495 25 71 52