PeaceCraft wint de Henry Van de Velde Award | Pax Christi Vlaanderen

PeaceCraft wint de Henry Van de Velde Award

De Henry Van de Velde Awards 19, België’s meest prestigieuze designprijs, maakte op 15 november 2018 23 winnaars bekend. PeaceCraft – Play to Change, een participatief toneelstuk én een game over en met jonge vluchtelingen, is één van de drie trotse laureaten binnen de categorie ‘community’. De jury erkent zo de kwaliteit en eveneens de noodzaak om op een interactieve manier in dialoog te gaan over de thematiek. PeaceCraft dingt ook mee naar de publieksprijs: tot 21 december kan iedereen een stem uitbrengen!

In dialoog met en over vluchtelingen

Tawfeek: “Belgen zijn bang van vluchtelingen!” Marie: “Maar Belgen weten niet goed wat een vluchteling is. Er is niet veel contact tussen Belgen en vluchtelingen.” Tawfeek: “Jij bent naar het opvangcentrum gekomen. De meeste mensen kennen ons alleen van de tv”.

Deze conversatie uit het theaterstuk vat goed de doelstelling samen van het project PeaceCraft – Play to Change. Migratie en vluchtelingen zijn het onderwerp van een vaak erg gepolariseerd debat. PeaceCraft gaat de niet evidente uitdaging aan om hierover met 16 tot 20-jarigen in dialoog te treden.

Het project bestaat uit twee delen. Met de PeaceCraft game stap je via hun smartphone in de schoenen van de Syrische Sara of de Afghaanse Mohammed. Je beleeft zélf hun reis, van thuisland tot ons land, via de bekendste smartphone-apps: sms’jes, social media, Whatsapp, foto’s, maps, enz. Als je batterij en de wifi het onderweg niet laten afweten, tenminste….

En dan is er het PeaceCraft-theaterstuk. Beleef een ontmoeting van twee zeventienjarigen uit compleet verschillende leefwerelden, de Vlaamse Marie en de Irakese Tawfeek. Doorheen het verhaal komen thema’s als integratie, samenleven met verschillende culturen en onzekerheid naar boven. Het publiek wordt actief betrokken tijdens de voorstelling en komt op het podium strategieën uittesten.

Positieve impact en kwaliteit erkend

De Henry Van de Velde Awards tonen en lauweren sinds 1994 Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design oplossingen aanreiken met een positieve impact op de economie en de samenleving. Met de selectie van PeaceCraft erkent de prestigieuze designprijs de positieve impact en kwaliteit van PeaceCraft.

Dankzij een unieke mix van een herkenbare leefwereld van smartphones en games en de minder bekende wereld van de vluchteling, slaagt PeaceCraft erin de noodzakelijk brug te bouwen om tot een doorleefd gesprek te komen.

Public Gold Award 19

PeaceCraft – Play to Change is één van de 23 Henry van de Velde Award Winners 19 én één van de drie kanshebbers op de Gold Award in de categorie “community”. Het project komt bovendien in aanmerking voor de Henry van de Velde Public Gold Award 19. Ditmaal beslist het publiek: tot 21 december 2018 kan je je stem uitbrengen.

Breng hier je stem uit!

En spoor zeker ook anderen aan om je goede voorbeeld te volgen.

‘ PeaceCraft – Play to Change is een initiatief van !DROPS en U Move 4 Peace (Pax Christi Vlaanderen). Het spel werd gerealiseerd door Poppins & Wayne i.s.m. Senne Van den Bogaert en !DROPS. Het participatieve theaterstuk is een creatie van U Move 4 Peace in samenwerking met kunst Z en Madam Fortuna. Centraal in beide creaties staat ook de nauwe samenwerking met de bewoners en begeleiders van het Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever. Dit project kwam tot stand dankzij steun van de Vlaamse Overheid. Lokaal wordt PeaceCraft mee gedragen door de provincie Antwerpen en door Roeselare, Sint-Truiden, Halle en Lokeren.