Sign for my Future: petitie voor een ambitieus klimaatbeleid | Pax Christi Vlaanderen

Sign for my Future: petitie voor een ambitieus klimaatbeleid

Op 5 februari 2019 lanceerde een burgerinitiatief van middenveld- en jongerenorganisaties, mediabedrijven en universiteiten de petitie Sign for my future. Over enkele dagen sluit de petitie af. Nog even de tijd dus om deel te nemen...

Bedoeling van de petitie is om zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen onder de eis voor politieke maatregelen die onze samenleving tegen 2050 CO2-neutraal maken. Die maatregelen zijn nodig als wij de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius willen houden, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Bedrijfstoplui Koen Verwee (ex-Persgroep en Telenet) en Guy Weyns (De Lijn) gaven de eerste aanzetten tot het initiatief.

Wie de petitie tekent, tekent voor deze eis(en): “Ik wil dat de volgende regeringen samen doen wat nodig is om de klimaatopwarming ruim onder de 2 graden te houden en te blijven streven naar maximaal 1,5 graad. België moet klimaatneutraal worden vóór 2050 en al in de komende 5 jaar de uitstoot noemenswaardig verminderen. Ik wil dat er een klimaatwet komt, een investeringsprogramma om burgers en bedrijven te helpen bij de transitie en een onafhankelijke klimaatraad die het beleid opvolgt. Ik besef dat dit inspanningen zal vragen van elk van ons, maar geloof tegelijk dat het kansen biedt en dat het nodig is om te bouwen aan onze toekomst.” Pax Christi Vlaanderen ondertekende de petitie.

Teken de petitie

Pax Christi Vlaanderen ijvert binnen het Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede en Ecokerk al jaren voor een ambitieus klimaatbeleid, in de context van wereldwijde klimaatrechtvaardigheid en internationale solidariteit. Een daadkrachtig Belgisch klimaatbeleid maakt daar deel van uit.

Wij deden, samen met de 8 andere leden van het Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede, op 30 oktober 2018 een klimaatoproep naar de politici, in de aanloop naar de VN-top in Polen. Daarin wezen we erop dat het werk in Noord en Zuid de voorbije decennia als gevolg van de klimaatcrisis grondig is veranderd. Een quote van Pax Christi uit de oproep: "Ambitieuze eigen reductiedoelstellingen én internationale klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden zijn niet enkel een klimatologische, economische en morele noodzaak. Ze horen bij de beste investeringen in conflictpreventie die momenteel bestaan."

In oktober 2015 brachten Pax Christi Vlaanderen, Ecokerk en Uitgeverij Halewijn een pocket uit: Het klimaat verandert ook mij – Over ecologie, rechtvaardigheid en vrede, en in 2009 organiseerde Pax Christi Vlaanderen de Vlaamse Vredesweek onder de noemer ‘Werken aan het klimaat, voor vrede’.

Zie ook:

Wacht niet... Filmpje voor het klimaat

Klimaatoproep naar de politici, 30 oktober 2018 (Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede)

Relatie veiligheid, bewapening en klimaat: politieke keuzes en cijfers (2015), een hoofdstuk uit het boek Het klimaat verandert ook mij, geschreven door Willem Staes.

Illustratie (Marie Daems): 'CO2 - weg ermee!'