Tweede editie van 'Samen lezen' | Pax Christi Vlaanderen

Tweede editie van 'Samen lezen'

In 2020 organiseren we voor de tweede maal 'Samen lezen', een laagdrempelige manier om mensen met diverse achtergronden samen te brengen door samen te lezen, te luisteren en te vertellen.

In Antwerpen wonen meer dan 160 nationaliteiten. Dagelijks ontmoeten we mensen van allerlei slag en pluimage in de publieke ruimte. We hebben een mening over die grote diversiteit, we denken het onze over al die vreemde gezichten en we praten erover met familie en collega's. De sociale media staan bol van de opinies, maar ook sloganeske kreten en zelfs grove beledigingen.

Maar hoevelen onder ons hebben al eens een echte ontmoeting gehad met 'de vreemde ander'? We knikken eens op de tram, murmelen wat in de rij van de supermarkt, horen gesprekken in vreemde talen en voelen ons niet uitgenodigd om een gesprek aan te gaan.

Bij Pax Christi Vlaanderen hebben we gezocht naar een methode om die uitnodiging tot gesprek mogelijk te maken. Voor dit project kozen we voor 'Samen lezen', een methode die op een laagdrempelige manier mensen samenbrengt rond een verhaal. Iedereen luistert en mag dan vrij spreken over wat dit verhaal hem of haar zegt. Roept het verhaal bepaalde herinneringen op? Ken je gelijkaardige verhalen? 

Uit vroegere ervaringen weten we dat mensen graag luisteren naar verhalen, dat ze gemakkelijk reageren op wat ze hoorden en ook graag luisteren naar wat anderen erover te vertellen hebben. En plots geraak je in gesprek met iemand die een uur voordien nog vreemd voor je was!

Dar Rahma (Huis van de Barmhartigheid) brengt moslimvrouwen die op het Kiel in Antwerpen wonen samen. Ook zij hebben goede ervaringen met het werken met verhalen. Samen met Dar Rahma en Dienstencentrum De Boskes bracht Pax Christi Vlaanderen in 2019 al vier namiddagen mensen samen om naar verhalen te luisteren.

Ben je benieuwd? Of was je er bij de vorige reeks ook al bij en wil je nog eens meedoen?

Kom dan naar één (of alle) namiddagen in Dienstencentrum De Boskes, Poly-zaal, Sint-Bernardsesteenweg 181 in 2020 Antwerpen.

Wanneer:

- 20 april 2020 van 13u tot 15u

- 18 mei 2020 van 13u tot 15u

- 15 juni 2020 van 13u tot 15u

Deelname is gratis, maar kondig je komst aan door een mailtje te sturen naar Annemarie Gielen of Frederik Janssens. Frederik begeleidt de sessies 'Samen lezen'.