Vasten voor het leven: 'Voor je het vergeet, kies voor de planeet' | Pax Christi Vlaanderen

Vasten voor het leven: 'Voor je het vergeet, kies voor de planeet'

Op 23 en 24 mei 2019 heeft in de Bijstandskerk in Brussel een vastentweedaagse plaats voor het klimaat en zorg voor de aarde: ‘Vasten voor het leven’

Op de vooravond van de verkiezingen vasten we twee dagen opdat we niet zouden vergeten te kiezen voor de planeet. Een keuze die moet leiden tot krachtdadige en moedige politieke beslissingen inzake klimaat, met de 1,5°C-limiet als leidraad. Een keuze voor het leven, ook na ons. Met deze tweedaagse vasten willen we onze steun betuigen aan de Klimaatcoalitie én Youth for Climate.

Bovendien is 24 mei de vierde verjaardag van de encycliek Laudato Si’ waarin paus Franciscus iedereen oproept om mee te werken aan een ‘integrale ecologie’. Greta Thunberg vraagt om er een feestelijke algemene stakingsdag voor het klimaat van te maken. Als de jongeren kunnen spijbelen, kunnen wij het werk en het eten staken.

We vasten om zuiver te krijgen waar het om gaat. Met name om een wereld die ons in leven kan houden. Om liefde voor die wereld en de rijke biodiversiteit die ze herbergt. Om toekomst voor iedereen, met respect voor mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling.

Vasten is niet exclusief een religieuze kwestie. We willen niet polariseren maar verbinden. Daarom nodigen we alle mensen uit, ongeacht hun levensovertuiging, die zich zorgen maken over het klimaat, om deel te nemen. Een ondersteunend bezoek brengen kan uiteraard ook. Of van thuis uit (gedeeltelijk) meedoen is eveneens zinvol.

Via deze symbolische actie geven we een signaal aan al onze politici. We menen wat we vragen. Er is een enorm groot draagvlak bij de bevolking voor een beleid dat klimaatwetten stemt en klimaatmaatregelen uitwerkt.  Tegelijk roepen we alle burgers op om hun stem te geven aan hen die zich daadwerkelijk willen inzetten voor het krachtig en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid dat onze wereld nodig heeft.

Bekijk het volledige programma van de twee dagen, mogelijkheid tot deelneming, partners en meer info op deze pagina van Ecokerk.

23 en 24 mei 2019, Bijstandskerk, Kolenmarkt, Brussel
Aanvang telkens om 9 uur.

Dit initiatief van ‘Vasten voor het leven’ en Ecokerk wordt ondersteund door:

Mgr. Luc Van Looy, bisschop van Gent | Pax Christi Vlaanderen | Welzijnszorg | ORBIT vzw | Broederlijk Delen | Grootouders voor het klimaat | Leerhuis- en Liturgieprojecten Lier | Climate Express | Workers for Climate