Westhoek wordt Vredeshoek | Pax Christi Vlaanderen

Westhoek wordt Vredeshoek

Op 5 juni 2019 werd in het Ieperse vredesbos een nieuw initiatief gelanceerd: Westhoek Vredeshoek.

Westhoek Vredeshoek zag op woensdag 5 juni officieel het levenslicht. Dit belangrijk nieuw vredesplatform is een initiatief van vredesorganisaties uit de Westhoek: Wakker voor Vrede, vzw Moeders voor Vrede, vzw Peace Village, Vredesfonds Ieper en Vredesdienst Ieper, Netwerk Oorlog en Vrede, Museum aan de IJzer. Westhoek Vredeshoek wordt mogelijk gemaakt door de provincie West-Vlaanderen en zal actief uitgedragen worden door de 17 Westhoekgemeenten.

Van oorlogsherdenkig tot actuele vredeswerking, dat is de missie van het vredesplatform. Vanuit haar verleden wil de Westhoek nu en morgen verantwoordelijkheid opnemen om een vredesbeleid te ontwikkelen door, van en voor de inwoners van de Westhoek. Jennie Vanlerberghe, oprichter van Moeders voor Vrede en tevens Ambassadeur voor de Vrede, is de kersverse voorzitter van het nieuwe platform.

Westhoek Vredeshoek voert de daad bij het woord en ondersteunt als Vredesweekpartner volop de Vlaamse Vredesweek. "We willen dat België meer investeert in vredesopbouw in conflictgebieden" zo stelde Ambassadeur voor de Vrede Peter Peene van Wakker voor Vrede in naam van het platform. "Mag het wat m€€r zijn?", zo stellen vredespartners en lokale beleidsmakers in de Westhoek. Locatie van de lancering was overigens het vredesbos in Ieper, een resultaat van de Vlaamse Vredesweek van 2005.

De komende maanden horen we vast nog meer over het initiatief. In de verschillende Westhoekgemeentes worden alvast kraanvogels gevouwen voor vrede. Een krachtig signaal van velen naar het Belgisch buitenlands (vredes)beleid, en een actie die in de aanloop naar de Vredesweek volop in de kijker zal gezet worden.

Hieronder enkele medialinks:

https://radio2.be/west-vlaanderen/westhoek-vredeshoek-voorgesteld-in-vredesbos-ieper

https://www.hln.be/in-de-buurt/ieper/-we-willen-de-westhoek-als-vredesregio-uitbouwen~ada12578/

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/provincie-lanceert-platform-westhoek-vredeshoek/article-longread-377737.html

https://www.focus-wtv.be/nieuws/kraanvogels-voor-west-vlaanderen-als-dé-vredesprovincie?fbclid=IwAR3qSheVgn62gIVkYeFrDXMw_y0CMOtYnBvwP1cIFSBVnOBolUwckNxOmv0