Agenda

Terug naar overzicht
15 november 2019

Op vrijdag 15 november 2019 organiseert Pax Christi Vlaanderen een stadswandeling langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo.

15 november 2019

Op vrijdag 15 november 2019 organiseert actiegroep Dekoloniseer Halle een lezing over dekolonisatie, met Nadia Nsayi.

2 december 2019

Samen lezen is een heel toegankelijke manier om andere mensen te ontmoeten. Dar Rahman, dienstencentrum De Boskes en Pax Christi Vlaanderen brengen op drie namiddagen mensen samen om naar verhalen te luisteren.

6 augustus, 2016 - 16:00

Herdenking Hiroshima en Nagasaki Leuven

Op 6 augustus 2016 herdenken Pax Christi Vlaanderen en de Leuvense vredesbeweging de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki van 1945.

Vorig jaar herdachten we de trieste 70e verjaardag van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki met een indrukwekkende plechtigheid in de Sint-Michielskerk en aan de Dijleterrassen in Leuven (zie foto). Dankzij de volle steun van het stadsbestuur werd het een prachtig evenement. Maar ook de 71e verjaardag willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben de Leuvense vredesorganisaties en Pax Christi Vlaanderen opnieuw de handen in elkaar geslagen om een solidair en boeiend programma uit te werken.

Solidariteitsactie en petitie

Tussen 16u00 en 18u00 is iedereen welkom om zijn solidariteit te betuigen met de slachtoffers van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945. We staan ook stil bij alle slachtoffers die vandaag de dag vallen in oorlog en geweld. Geïnteresseerden kunnen eveneens een petitie ondertekenen, gericht aan minister Reynders om - als lidstaat van de Verenigde Naties - niet langer een internationaal verbod op kernwapens tegen te werken.  Heb je creatieve talenten: kom dan zeker een kraanvogel vouwen! Dan kan je meteen te weten komen wat een kraanvogel te maken heeft met de atoomaanvallen van 1945. Tenslotte bieden we je een kennistestje en een informatieve flyer aan.

Je kan ons vinden op het Rector De Somerplein, aan de achterkant van de Sint-Pieterskerk.

Informatie- en discussieavond: 'Hoe ver staan we met de droom van een kernwapenvrije wereld?'

We willen de verontwaardiging over wat er 71 jaar geleden in Japan gebeurde koppelen aan de impasse die we vandaag waarnemen op vlak van kernontwapening. Via fragmenten uit getuigenissen van Hibakusha (overlevenden), documentaires en een introductie over de actuele situatie van kernwapens en kernontwapening door Willem Staes (Pax Christi Vlaanderen) hebben we voldoende stof om te discussiëren over de droom van een kernwapenvrije wereld. We laten ons inspireren door muziek en voordrachten, o.a. gebracht door Didi de Paris.

Locatie: Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven. Voor een parking in de buurt: kijk hier.

Aanvang: 20u00

Inschrijven is aanbevolen: paxchristi@paxchristi.be

Inkom is gratis.