Agenda

Terug naar overzicht
2 december 2019

Samen lezen is een heel toegankelijke manier om andere mensen te ontmoeten. Dar Rahman, dienstencentrum De Boskes en Pax Christi Vlaanderen brengen op drie namiddagen mensen samen om naar verhalen te luisteren.

19 februari 2020

Op 19 februari 2020 organiseert het Centrum voor Vredesethiek van de KU Leuven i.s.m. Pax Christi Vlaanderen een colloquium over de ethische vraagstukken rond oorlogvoering met autonome wapensystemen

22 september, 2016 - 19:00

Vredesweek Debat in Brussel: Bracht Kabila verandering in Congo?

Op 22 september 2016 organiseren Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen in Brussel een debat over de situatie in Congo tien jaar na de historische verkiezingen.

Thema: Bracht het beleid van Kabila, aan de macht sinds 2001, verandering voor de Congolese bevolking?

In 2006 organiseerde de DR Congo voor het eerst in 40 jaar democratische verkiezingen. President Joseph Kabila kwam als winnaar uit de stembus. Volgens de Grondwet moet hij in december 2016 de macht overdragen aan zijn verkozen opvolger. Maar een uitstel van de verkiezingen doet de spanning toenemen. Burgers staan op om hun Grondwet te verdedigen. Jongeren nemen het voortouw in de strijd voor een machtswissel.

Journalist Peter Verlinden (VRT) modereert een gesprek met:

  • Els Van Hoof, parlementslid voor CD&V
  • Micheline Mwendike, activiste van burgerbeweging LUCHA
  • Kris Berwouts, internationaal onderzoeker
  • Floribert Anzuluni, activist van burgerbeweging FILIMBI

Het debat is in het Nederlands en Frans, met simultane vertaling.

Praktische informatie

Locatie: De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel (metro: Sint-Katelijne).

Inkom: gratis. Inschrijven verplicht via nadia.nsayi@paxchristi.be

Datum & uur: onderdag 22 september 2016 van 19 tot 21.30 u.

Meer info op www.vredesweek.be. 

Een debat in het kader van de Vredesweek ‘Congolezen strijden voor verandering. Versterk hun stem’ (21 september tot 2 oktober 2016). Het debat loopt in samenwerking met International Day of Peace.

Foto: Joseph Kabila in 2014 in het VN-hoofdkwartier in New York. Hij benadrukte toen dat 'de democratie consolideren en de nationale cohesie versterken' de belangrijkste doelstellingen waren van de in 2016 geplande verkiezingen.
UN Photo/Cia Pak.