Er bestaan legale kansen voor mensen die hier aankomen om aan onze maatschappij deel te nemen maar de overheid geeft ze niet. Zo creëert ze mensen zonder wettig verblijf. 

We zien 3 gebieden waar kansen nu tot problemen verworden:

(i) Werk

(ii) Familie

(iii) Bescherming

Het huidig beleid dwingt mensen om in de schaduw van de maatschappij te leven, waar hun rechten met de voeten worden getreden. Maar ook de samenleving verloor kansen: minder belastinginkomsten, openstaande vacatures (in knelpuntberoepen)...

Wat vragen we voor de verkiezingen van 2024?

De laatste jaren is er meer aandacht voor de gebreken van het huidige migratiesysteem maar tot op vandaag zijn er geen veranderingen doorgevoerd die inzetten op mensenrechten en welzijn voor de hele samenleving. Daarom slaan verschillende organisaties de handen ineen voor een nieuw positief migratiebeleid. Zoals je hier kan lezen, stond Pax Christi mee aan de wieg van dit platform. Nooit eerder stonden Vlaanderen, Brussel en Wallonië op één lijn voor migratie.

Een duidelijk en positief migratiebeleid*, dat juridische zekerheid garandeert, zorgt in de toekomst voor vele winnaars: de economie, de samenleving én de migrant.

Een positief migratiebeleid

1. respecteert de mensenrechten

2. biedt duidelijke en consequente verblijfsprocedures

die zijn aangepast aan het individu en voorziet rechtsbijstand en omkadering voor diegenen die dit nodig hebben.

3. besteedt bijzondere aandacht aan mensen in een kwetsbare positie: (minderjarigen, gezinnen, slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel, mensen die slachtoffer worden van gendergerelateerd en huiselijk geweld, staatlozen, zoals mensen uit Palestina)

4. benut kansen om de (arbeids)noden van de migrant en de samenleving op elkaar af te stemmen

5. zorgt voor duurzame toekomstperspectieven voor migranten door middel van een doeltreffend en eerlijk rechtskader.

Ontdek het In My Name-Nationaal Platform hier. Aan Nederlandstalige kant moedigen Pax Christi Vlaanderen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen een dynamiek aan om na te denken over acties.

We bieden een plek waarbinnen we acties verzamelen en ideeën uitwisselen. Daaruit kunnen lokale samenwerkingen en/of nieuwe acties groeien. Momenteel maken deze organisaties en collectieven deel uit van het Platform.

3. Beleidsstrategie

Doorheen dit alles blijft het Nationaal Platform beleidsvoorstellen doen naar de politiek.

We hopen daarbij dat invloedrijke stemmen uit het middenveld zich gaan roeren vanuit hun eigen insteek. Zo ondersteunen ook zij een oproep voor een pragmatischer beleid.

Hier volg je vanop de eerste rij de acties die gevoerd worden.