Geen licht zonder schaduw, première | Pax Christi Vlaanderen
|
17 oktober 2018

hopeloos luisteren naar het gerecht, voor recht dat niet recht is, zo hopeloos dat gerecht niet recht is omdat we hopeloos luisteren

Geen licht zonder schaduw, première

Brainstormen, creëren, oefenen, repeteren, en dan eindelijk... de première van 'Geen licht zonder schaduw'.

2 oktober 2018, in de Nieuwe Vrede te Berchem: de première stond er! Door de grote diversiteit in de zaal was er een levendige dialoog. Het publiek kreeg als opdracht te delen met buurman/vrouw wat hen geraakt had. En dat was blijkbaar heel wat. Het beeld van dader en slachtoffer, hoe daders ook slachtoffer worden en omgekeerd. Het belang van kansen krijgen en opnieuw kansen krijgen. De rol die familie kan spelen of soms niet voldoende speelt. Voornamelijk op dat laatste werd diep ingegaan. Misschien door het feit dat er heel wat familie van (ex-)gedetineerden en slachtoffers in het publiek vertegenwoordigd waren. Maar we daagden ook de rest van het publiek uit om na te denken over wat zij kunnen doen. Strategieën bedenken als buur, collega’s of toekomstige werkgever. Zo peilden we naar de meningen met keuzekaarten rond een sollicitatiescène. Terug een baan vinden met een ‘gat in je CV’ is niet zo simpel blijkt.

Tenslotte vroegen we het publiek gedichten en haiku’s te schrijven over hun gevoel na de voorstelling. Een artistieke evaluatie en reflectie. We delen er graag een paar.

Op tandvlees zitten

Hulpeloos, overleven

Geen nagels bijten

                                                       Vicieus cirkelen

                                                       Dweilen open kraan zeilen

                                                       Waarheen maatschappij

Snel, grijp de dader

Verwondering wanneer volgt

Dat ik hem begrijp

 

Lees ook: Geen licht zonder schaduw - creatieweek