Pax Christi op de killer robot-besprekingen in Genève | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi op de killer robot-besprekingen in Genève

De VN-besprekingen over killer robots – van 25 tot 29 maart 2019 - vormen een belangrijke aanleiding om de strijd tegen deze wapens te belichten.

Sinds 2015 zet Pax Christi Vlaanderen sterk in op een verbod op ‘Killer robots’, volledig autonome wapens die zonder menselijke tussenkomst doelwitten kunnen selecteren en uitschakelen. Deze wapensystemen zijn niet in staat om een onderscheid te maken tussen burgers en soldaten of om in te schatten of een aanval al dan niet ‘proportioneel’ is. Ze verlagen bovendien de drempel om geweld te gebruiken. Daarnaast rijst de vraag wie verantwoordelijk kan worden gehouden als het mis gaat.

Pax Christi Vlaanderen trekt zowel nationaal als internationaal mee de campagne om juridisch bindende instrumenten uit te werken om deze wapens te verbieden. Willem Staes, onze beleidsmedewerker Veiligheid & Ontwapening, lobbyt intensief bij de Belgische politici voor een verbod, gesteund door de Campaign to Stop Killer Robots (waar Pax Christi Vlaanderen actief lid van is) en door internationale en Belgische experts artificiële intelligentie en robotica en ceo’s van grote technologiebedrijven.

Op 19 juli 2018 nam het Belgische parlement een resolutie aan die de inzet van killer robots door het Belgisch leger verbiedt en oproept tot een internationaal verbodsverdrag. Het Europees Parlement keurde op 12 september 2018 ook een resolutie goed om killer robots uit te bannen.

Op 23 maart 2019, aan de vooravond van de VN-besprekingen in Genève, sprak de Belgische regering zich eveneens uit voor een internationaal verbodsverdrag voor “autonome wapens die in staat zijn te doden zonder enige menselijke tussenkomst” (zie het persbericht daarover).

Willem Staes speelde in Genève een actieve rol in de inspanningen van de internationale Campagne tegen Killer Robots, waarin hij één van de coördinatoren van de Europa-lobbygroep was.

Wil je de strijd tegen deze wapens steunen, en ervoor zorgen dat de resoluties ook in daden, en een internationaal verbodsverdrag worden omgezet? Deel dan de video's hieronder, of onze facebookposts over killer robots.

 killer robots video 1

 killer robots video 2

killer robots video 3


Zie ook: