Image
scene met iemand met handen in haar en foto nemende persoon

PeaceCraft Europe zet door

Migratie
Verslag

PeaceCraft Europe is een Europees project waarbij jongeren uit Bulgarije, Slovenië, Turkije en België samen aan de slag gaan rond de thematiek migratie en vluchtelingen. Ze bespreken hierbij niet enkel de spanningen en conflicten die het thema teweegbrengt, vandaag gaan ze ook op zoek naar concrete oplossingen. Dat dit project doorgaat is geen sinecure. De coronapandemie leek hiervoor vakkundig een stokje te steken. Met de nodige flexibiliteit zetten we desalniettemin door!

We zetten door

Op 6 – 7 maart vond de kick off van PeaceCraft Europe plaats in Istanbul, samen met de partners werden de volgende stappen in de steigers gezet. Niets deed toen vermoeden dat we 11 dagen later in België in lockdown zouden gaan. Ook in deze bevreemdende tijden bleven we met de projectpartners online contact onderhouden. We waren het al snel eens, we kunnen dan wel niet inschatten hoe de situatie er binnen x maanden zal uitzien, we gaan er alles aan doen om met jongeren over dit thema aan de slag te gaan.

Het project in het kort

Alle informatie over het geplande verloop van PeaceCraft Europe kan je hier lezen. Kort uitgelegd, worden in ieder land 20 jongeren samengebracht waarvan 10 geboren en getogen in dat land en 10 die naar daar gevlucht/gemigreerd zijn. Het plan was om in Bulgarije met een delegatie jongeren uit ieder land uit te wisselen over de thematiek. Polarised Theatre, een methode van participatief theater waarin Pax Christi expertise heeft, is hierbij de manier om de conflicten, nuances en mogelijke oplossingen te bespreken. Terug in eigen land werken jongeren voort op deze oplossingen. Via ‘social design’ zullen ze vorm geven aan producten en activiteiten die het verschil kunnen maken.

Een coronaproof project

 

De maatregelen indachtig en met respect voor de gezondheid van de jongeren en hun omgeving bleek een uitwisseling in Bulgarije onmogelijk. Daarom organiseerden we een tweedaagse workshop polarised theatre voor een kleine groep jongeren in Antwerpen. We leren elkaar al spelende kennen, duiken in de eigen identiteit, maken groepsbeelden en spelen conflictscènes uit. 

Opdat deze waardevolle theatermethodiek ook kan gebruikt worden in Bulgarije, Turkije en Slovenië, brengt José, een cameraman gevlucht uit Colombia, de twee dagen volledig in beeld. Als expert in de methodiek maken we vanuit Pax Christi een uitgebreide toolkit met links naar instructiefilmpjes en organiseren we een online training. Heel wat werk, maar het loont! Weldra gaan ook jongeren in Bulgarije, Turkije en Slovenië aan de slag met de theatermethodiek.

Ondertussen kwam de Belgische groep reeds op zaterdag 26 september samen voor het volgende luik van het project, via cocreatie geven ze vorm aan producten en activiteiten die het verschil kunnen maken. Steven danst, Abdulazez fotografeert, Ivo monteert film, Egon maakt YouTube filmpjes, … Zoveel talent en wil om het verschil te willen maken in deze groep. Ben jij ook al zo benieuwd naar het resultaat?
 

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij Erasmus+ en uitgevoerd in samenwerking met !Drops (België), Odnos (Slovenië), KIO (Turkije) en Fabrika (Bulgarije)