Wat met het Belgisch kernwapenbeleid? Politici aan het woord | Pax Christi Vlaanderen

Wat met het Belgisch kernwapenbeleid? Politici aan het woord

Op 23 april 2019 nodigde de Belgische Coalitie tegen Kernwapens (BCTK) de Vlaamse partijen uit om hun standpunt over het kernwapenbeleid uiteen te zetten in een debat.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens (BCTK) nodigde de politici uit voor het debat in de Mandelazaal (Sleepwell Hostel) in Brussel. Dirk Van der Maelen (sp.a), Karolien Grosemans (N-VA), Bart Caron (Groen), Eva de Bleeker (Open Vld) en Steven De Vuyst (PVDA) brachten heel verschillende partijstandpunten op tafel. Kamiel Vermeylen (Knack) modereerde het debat.

Speciale gaste Beatrice Fihn, directeur van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), die in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, leidde de avond in.

Een recente survey toonde opnieuw dat een groot aantal Belgen een daadkrachtiger beleid wil op het gebied van kernontwapening. Bijna twee derde van de respondenten vindt zo bijvoorbeeld dat ons land het VN-Verdrag dat kernwapens verbiedt moet ondertekenen en ratificeren, en dat banken en financiële instellingen hun investeringen in de kernwapenindustrie zouden moeten terugtrekken (zoals KBC vorig jaar al deed bijvoorbeeld).

Na het debat kon het publiek de politici even aan de tand voelen en werd ook de oproep herhaald van de burgemeesters van de Westhoek, om het VN-Verdrag tegen kernwapens te ondertekenen.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens is een platform van Belgische organisaties, waarvan Pax Christi Vlaanderen een van de kernleden is. Het is de Belgische tak van ICAN.

Zie ook: Nieuwe peiling: Belg verwacht totaal ander kernwapenbeleid van volgende regering

Foto boven: Willem Staes (Pax Christi Vlaanderen/BCTK), Beatrice Fihn (ICAN) en Pieter Teirlinck (Vrede/BCTK) met de Nobelprijsmedaille voor ICAN (klik op de foto).

Foto’s: Eddy Hagen/De lichtdichter

dIrk Van der maelen
karolien grosemans
bart caron
steven de vuyst
beatrice fihn & willem staes
tom sauer in het publiek
oproep burgemeesters westhoek
le soir