Vrouwenzaak #8

Briefschrijf- & foto-actie 

Elke 8e van de maand

Een initiatief van De zachte kracht (Mjagkaja sila) uit Rusland i.s.m. groepen uit Belarus en Iran.

De Zachte Kracht (Mjagkaja sila) uit Rusland roept onder de naam “Vrouwenzaak #8” op tot actie ter ondersteuning van vrouwen in de gevangenis voor politieke redenen.  

De Zachte Kracht neemt het op tegen het totalitaire regime en het militarisme in Rusland door middel van petities, protestacties en campagnes voor de vrijlating van politieke gevangenen. Ondanks hun zachtaardige aanpak worden ook zij vervolgd, sommige zitten in gevangenis en anderen zijn ondertussen verspreid over Europa vanwege deze repressie. 

Svetlana Oetkina is een van de oprichters van de Zachte Kracht

Lees een interview met Svetlana

Schrijfactie

Ze lanceerden de actie op Internationale vrouwendag -  8 maart 2023 - met een briefschrijfactie aan vrouwen die gevangen zitten om politieke redenen in Rusland, Belarus en Iran.  

Schrijf een steunbrief en/of organiseer met een groep een schrijfactie in het Engels (of Russisch).

Onderaan vind je 6 adressen van Russische vrouwen in de gevangenis.

Fotoactie

Print het beeld met de drie vrouwen af, en poseer hiermee voor een foto. Je mag ook poseren terwijl je brieven (of kaartjes) schrijft. De Zachte kracht zou ook graag iets van steden op de foto willen, dus je mag met je afgedrukte afbeelding ook ergens op een bekende plek in je stad of gemeente staan. 

Download het beeld

Deel je foto op je sociale media en/of WhatsAppgroepen. Bezorg ze ons via onderstaande link en wij bezorgen ze aan 'De zachte kracht'.

Laad hier je foto op.

Russische vrouwen-gevangenen:

Zarema Abuyazitovna Musaeva

Russische Federatie, 364037, Grozny, ulica Kunta-Khadzhi Kishiyeva 2, SIZO-1 Tsjetsjeense Republiek, Musaeva Zarema Abuyazitovna (°1969) 

Beschuldigd voor deel 2 art 318 Strafwetboek RF (Gebruik van geweld, gevaarlijk voor het leven of de gezondheid van een vertegenwoordiger van de overheid, tot 10 jaar vrijheidsberoving) en deel 3 artikel 159 (Fraude, gepleegd bij het uitoefenen van een functie in dienst, tot 6 jaar vrijheidsberoving). Is de vrouw van de federale rechter op rust Saidi Yangulbayev.

------------

Elena Aleksandrovna Tardasova-Yun

Russische Federatie, 6300010, Novosibirsk, ulica Karavaeva 1, FKU CIZO-1 GUFSIN Novosibirsky rayon, Yun Elena Aleksandrovna (°1971) 

Burgeractiviste, heeft een minderjarig kind. Veroordeeld voor deel 1 art 207.3 Strafwetboek RF (Publieke verspreiding van klaarblijkelijk leugenachtige informatie onder het mom van betrouwbare berichten, met inhoud over gegevens van de inzet van de Strijdkrachten van de Russische Federatie met het doel de belangen van de Russische Federatie en haar burgers te beschermen, evenals het behoud van de internationale vrede en veiligheid) tot 11 maand taakstraf.

------------

Maria Nikolaevna Ponomarenko

Russische Federatie, 656021 Barnaul, prospekt Kanatnyi 81, FKU SIZO-1 UFSIN Altay kray, Ponomarenko Nikolaevna Maria (°1978)

Journaliste, burgeractiviste, heeft twee minderjarige kinderen. Vervolgd voor de verspreiding van fake news (deel 2 art 207.3 Strafwetboek RF) voor berichtgeving over het vernielde moederhuis in Marioepol. Veroordeeld voor 6 jaar strafkolonie en 5 jaar verbod op journalistiek werk.

------------

Aleksandra Yuryevna Skotsjilenko

Russische Federatie, 195009 Sint-Petersburg, ulica Arsenalnaya 11, SIZO-5 UFSIN Leningrad oblast, Skotsjilenko Aleksandra Yuryevna (°1990)

Vervolgd voor de verspreiding van fake news (deel 2 art 207.3 Strafwetboek RF) via anti-oorlogsacties. Aleksandra verving in warenhuizen enkele prijsetiketjes door papiertjes met informatie over slachtoffers onder de burgerbevolking in Oekraïne.

------------

Lilia Ayratovna Tsjanysjeva

Russische Federatie, 450052 Ufa, ulica Dostojevskogo 39, FKU SIZO-1 UFSIN Republiek Bashkortostan, Tsjanysjeva Lilia Ayrtanovna (°1982)

Vervolgd voor het oprichten van een extremistische vereniging (deel 3 art 282.1 Strafwetboek), voor publieke oproepen voor extremisme (deel 1 art 280 Strafwetboek) en deelname aan activiteiten van een niet-commerciële organisatie die inbreuk plegen op de identiteit en rechten van burgers (deel 3, art 239 Strafwetboek) door haar werk in de kringen van Navalny.

------------

Olga Borisovna Smirnova

Russische Federatie, 195009 Sint-Petersburg, ulica Arsenalnaya 11, FKU SIZO-5 UFSIN Leningradsky oblast, Smirnova Olga Borisovna (°1968)

Vervolgd voor de verspreiding van fake news (deel 2 art 207.3 Strafwetboek RF) wegens berichten op sociale media over de “speciale operatie” en het organiseren van een anti-oorlogsactie op 6 maart 2022.

Image

Annemarie Gielen