Humanitaire wapenstilstand opgenomen in resolutie over Covid-19 | Pax Christi Vlaanderen

Humanitaire wapenstilstand opgenomen in resolutie over Covid-19

Op woensdag 1 juli 2020 werd in de VN-Veiligheidsraad Resolutie 2532 over Vrede en Veiligheid in tijden van Covid-19 unaniem aangenomen. De resolutie roept op tot humanitaire wapenstilstanden van 90 dagen in conflictgebieden wereldwijd.

De VN-Veiligheidsraad hoopt er op die manier voor te zorgen dat levensbelangrijke humanitaire hulp de door Covid-19 zwaarst getroffen gemeenschappen, namelijk slachtoffers van gewapend conflict, bereikt. In de tekst wordt de essentiële rol die vrouwen spelen bij het bestrijden van de pandemie erkend en wordt er aandacht gevraagd voor extra kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen en kinderen.

De resolutie komt op een gelegen moment aangezien het ernaar uitziet dat de Covid-19-pandemie nog wel even zal voortduren en het wachten blijft op een vaccin. Bovendien geeft zij gehoor aan de oproepen die VN-secretaris-generaal António Guterres en paus Franciscus aan het begin van de pandemie reeds deden. Het is tijd dat de wereldgemeenschap tot inkeer komt en investeringen van wapens en geweld verschuiven naar humanitaire middelen, het voorkomen en herstellen van menselijk leed en het opbouwen van een duurzame vrede. Dat is ook waartoe meer dan 150 organisaties wereldwijd opriepen bij de lancering van een open brief op 2 juli 2020.

Pax Christi Vlaanderen verwelkomt de resolutie en hoopt dat iedereen zich daadwerkelijk zal inzetten om de humanitaire wapenstilstand in de praktijk te brengen. Ook secretaris-generaal Guterres is hoopvol over de resolutie als een sterk signaal dat de wereld wordt ingestuurd. Hij roept lidstaten met invloed in conflictgebieden op ook hun steentje bij te dragen.

In de woorden van Guterres: “Stop de oorlogsziekte en vecht tegen de ziekte die onze wereld teistert. Het begint met overal te stoppen met vechten. Nu. Dat is wat onze menselijke familie nodig heeft, nu meer dan ooit.”

 

Afbeelding: Creative Commons/UN Photo